Jdi na obsah Jdi na menu
 


 



CHLÉB
200 ml vlažné vody smícháme s 6 dkg droždí.
Necháme 15 minut kvasit v teple.
Pak 1 kg hl. mouky, 3-4 lžičky soli, 2 lžičky kmínu, 2 lžičky octa a 300 ml vody.

Necháme 30 minut kynout, pak dát na pomoučněný plech, potřít vodou.
Necháme 20 minut kynout.

Péct zprudka (200 st.C) 15 minut
Péct v mírné troubě (170 st.C) 45 minut
Během pečení potíráme vodou.
Před vytvořením kůrky propíchnout.

 

 ROHLÍKY (SE SLANINOU, KMÍNEM apod.)      
začátek 10.05 - udělání kvásku pečeme na 250 st.C  5  min,

300 g polohrubé mouky,    20 g droždí      
1 vejce
40 g tuku (Dukát, máslo) - rozehřát
1-2 dl mléka
1 vejce na potření rohlíků
sůl, kmín
tuk na vymazání plechu

 Droždí rozmícháme s několika lžícemi vlažného mléka a lžicí mouky rozděláme na hladkou kašičku. Necháme asi 10 min. na teplém místě, až vzejde kvásek.  Potom + mouka, + vejce + tuk + vlažné mléko  = tužší těsto.
Dobře propracované těsto je lesklé a nelepí se.
Těsto poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na tepléím místě vykynout.
Trojúhelníčky : 10 ks, potřít máslem, svineme šiší stranou ke špišce, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme, posolíme.
Na vymazaný plech, pečeme.